DHT és a stresszkezelés – hogyan befolyásolják az androgének (férfi hormonok) a szervezet stresszkezelési mechanizmusát

A hipotalamusz-hipofízis-mellékvese (HPA) tengely az alapvető stresszkezelő rendszer. A HPA tengely optimális működése teszi lehetővé a szervezet stressztűrő és stressz kezelő képességét. A hipotalamusz értelmezi a homeosztázis változásaival kapcsolatos információkat és az agyalapi mirigy hormonok elválasztásával válaszol, melyek kiváltják a mellékvese válaszokat. Ez egy önszabályozó kör, mely pozitív és negatív visszacsatolásokat tartalmaz. A kortikoid hormonok metabolizmusa és a clearance sebessége kritikus tényező a stresszhez való megfelelő alkalmazkodás fenntartásában. Ezek a tényezők nemenként eltérőek. Az 5α-reduktáz a tesztoszteron (TST) di-hidro-tesztoszteronná (DHT) való átalakulásáért felelős enzim. Fontos szerepet játszik a megfelelő visszacsatolás fenntartásában a HPA tengelyben, és periférián részt vesz a kortizol metabolizálásában és ürítésében.

HPA tengely

Amikor a kortizol kötődik a hippokampusz glükokortikoid receptoraihoz, a hipotalamuszban kortikotropin felszabadító hormon (CRH) szintetizálódik, mely az agyalapi mirigyre hatva felszabadítja az adrenokortikotrop hormont (ACTH), és növeli a HPA aktivitását, hogy felkészítse a testet a stresszre. Ez egy példa a pozitív visszacsatolásra. Amikor a kortizol kötődik a hipotalamusz receptoraihoz, negatív visszacsatolási hurok jön létre mely a CRH szekrécióját gátolja. A HPA tengely megfelelő működése a pozitív és negatív visszacsatolás egyensúlyától függően fog létrejönni.

Túlzott aktivitása metabolikus szindrómával, szív érrendszeri betegségekkel kapcsolatos, míg alulműködése fiziológiai gyengeséghez, hirtelen halál kockázatához vezet. A HPA tengely tartós túlaktiválása kimerültséghez, csökkent reagálóképességhez vezet, kiégésben, depresszióban és ún. tanult tehetetlenségben nyilvánul meg.

Az androgéneket (Tesztoszteron, Dihidro-tesztoszteron, Androszteron) a HPA tengely csillapítójának ismerték meg a kutatások során. Az ACTH és ezen keresztül a kortizol csökkentésével csökkentik a stresszválaszt. Tanulmányok megállapították, hogy a csillapítást nem a tesztoszteron, hanem az abból az 5α reduktáz által létrehozott DHT-tól származik. A Finasterid, mely 5α-reduktáz gátló létre hozta ugyanazokat a tüneteket, mint a herék eltávolítása patkányokban. Tehát a HPA tengely csillapításában a DHT és az azt létrehozó 5α-reduktázé a főszerep.

Az egészség és a jólét szempontjából a HPA tengely jól szabályozott működése rendkívül fontos. Ebben kiemelkedő szerepe van az 5α-reduktáz által létrehozott DHT-nak. Az 5α-reduktáz megzavarása növelheti a stressz iránti túlzott válaszkészséget, mely kezdetben érzelmi instabilitást túlzott kortizol elválasztást okoz, és amely a későbbiekben csökkenti a HPA tengelynek a stresszre adott válaszát és ezáltal csökkent stresszkezelési képességhez vezet.

5α-reduktáz gátlót tartalmaz csalángyökér, törpepálma, tökmagolaj. A rozspollenekból, kukoricapollenekből készült kivonatokban, és a réti komocsinban is találtak 5alfa-reduktáz gátló vegyületet. További gátló anyagot tartalmaznak a zöld tea, astaxantin, kurkuma, ligetszépe olaj, lenmag, chia mag. 5α-reduktáz gátló gyógyszer a Dutasterid és Finasterid.