Tápláltsági állapot meghatározása

A tápláltsági állapot az egyénre jellemző adatok (testmagasság, életkor, nem, alkat) hozzárendelése a zsírszövet és az izomszövet mennyiségéhez.

Az elhízást és a lesoványodást a testtömeg változásával azonosítják, azonban a hirtelen testsúly változás minden esetben folyadék visszatartással, vagy folyadék vesztéssel kapcsolatos. Naponta mérve a testsúlyt és naplóban rögzítve azt hasznos információkhoz juthatunk egészségi állapotunkkal kapcsolatban.

Testsúly mérés

A testsúlynak van napi ingadozása. Este általában több, reggel kevesebb. Ennek okai:

 1. Alvás során izzadással és légzéssel víz eltávozása.
 2. Éjszaka a máj glikogénjének nagy része elhasználódik, ami jelentős vizet köt. A glikogén elhasználása után a kötött víz eltávozhat.
 3. Napközben ödéma (vizenyő) képződhet, mely éjszaka kiválasztásra kerül.
 4. A sejtek fáradásával egyre több víz áramlik a sejtek belsejébe, amit a sejt pihenés hatására kipumpál magából. (A sejt valójában nem a vizet, hanem a nátriumot pumpálja ki és passzíve követi azt a víz).

A testsúlyt célszerű mindig ugyanabban az időben, minimális ruhában, és pl reggeli első vizelet után mérni.

Az elhízás és lesoványodás meghatározása

A legegyszerűbb a Broca index, a legáltalánosabb a BMI.

 • Broca Index: ideális testtömeg = (testmagasság [cm] -100)*0.9 [kg]
 • BMI = testtömeg [kg] / magasság*magasság [m]
  BMIminősítés
  <18Kóros soványság
  18-20soványság
  21-24normál testsúly
  25-29túlsúly
  30-35elhízás
  36-40súlyos elhízás
  >40kóros elhízás

Ezen módszerek alkalmazása egyszerű, de nem veszik figyelembe az alkatot, csak durva tájékozódásra megfelelőek.

 • Derék csípő arány: derék [cm]/ csípő[cm]
  Normál érték férfiak esetében < 1, nők esetén < 0,8.
 • Laboratóriumi körülmények közt CT, MR, vagy DEXA meghatározások.

A mindennapi gyakorlatban a BIA (bioelektromos impedancia analízis) jól hozzáférhető, olcsó és kellően pontos mérést biztosít. Az egyszerűbb készülékek (pl. OMRON BF-511) egy frekvencián, drágább készülékek két frekvencián, professzionális készülékek 3-5 vagy még több frekvencián mérnek.  A testzsír, az izom tömeg, a viscerális zsír, víztartalom, csonttömeg, a közepes ár fekvésű kétfrekvenciás készülékekkel kielégítő pontossággal mérhetők (Tanita RD-545).

Elhízás típusai:

 • körte, általában nem jár anyagcserezavarral,
 • alma (hasi vagy centrális), fokozott anyagcserezavarral jár.

A tápláltsági állapottal összefüggő laboratóriumi paraméterek: vizelet karbamid és kreatin ürítés, vércukor, ionok (Na, K, Ca, Mg, foszfát, Cl,) vas, cink szelén, triglicerid szérum albumin, koleszterin, azonban ezek a paraméterek nem specifikusak a tápláltsági állapot meghatározásában, egyéb vizsgálatokkal együtt értelmezhetőek. A tápláltsági állapot meghatározásában fontos szerepe van a nitrogén egyensúlynak is.

Sarcopénia és cachekszia: A hiányos táplálkozás következtében fellépő izomszövet megfogyatkozása a szarkopénia, mely elsősorban idősebb embereket érint. A korral járó izomtömeg veszteség férfiaknál évi 1-2%, nőknél ennél kevesebb. Az izomszövet vesztés főleg a gyors, kettes típusú izomrostokat érinti, és helyüket zsíros kötőszöveti állomány foglalja el.

A betegségek során megfigyelt izomtömeg veszteséget cachexiának nevezzük legismertebb formája a rákos cachexia. A cachexia elsősorban betegségekhez társuló összetett metabolikus tünetegyüttes, melyet el kell különíteni a hiányos táplálkozáson, vagy az életkor előrehaladásával megfogyatkozó izomtömeg csökkenéstől.

Tápanyag hiány nem csak alacsony BMI mellett jöhet létre, hanem magasabb BMI mellett is, mivel a zsír, és folyadékfelhalmozás elfedheti az izomtömeg csökkenést. Az izomfehérjék lebontásában szerepet játszanak továbbá a gyulladásos folyamatok, aminosavak, cukor, inzulin és kálium hiánya és a hormonális eltérések.