Testösszetétel mérések

A testmagasság és a testsúly alapján kiszámított BMI nem vesz figyelembe az alkatot és az erőnlétet. Egy profi sportoló esetében a magasabb BMI miatt túlsúlyosnak tűnhet, míg más esetben egy alacsony izomtömeggel rendelkező egyén normálisnak tűnik. A fenti problémák megoldásaként többféle módszert dolgoztak ki a tápláltsági állapot és az egészséges testösszetétel megállapítására.

Egyik ilyen módszer, mely széleskörűen elterjed a Bioelektromos Impedancia Analízis (BIA). Ezek  a néhány ezer Ft-os  kivitelektől egészen a sokmillió Ft-os sok paramétert mérni tudó készülékekig terjednek.

A BIA mérés alapja az, hogy a különböző szövetek különbözőképpen vezetik mind az egyenáramot mind váltóáramot. Az egyszerűbb készülékek néhány elektródával és egy frekvencián képesek meghatározni néhány százalékos pontossággal a test izom és zsírtartalmát. A bonyolultabbak több elektródával rendelkeznek, több frekvencián mérnek, ezáltal pontosabb képet adnak a test víz, zsír és izom tartalmáról testrégiónként is.

A fázis érzékeny elektronikával rendelkező készülékek nem csak az izomzat mennyiségét, hanem annak minőségét is mérik.

A testösszetétel mérést OMRON BF 511 es vagy Tanita …. készülékkel mérjük míg az izomzat minőségét a fázisérzékeny BIA 2000 készülékkel. EIS készülékkel meghatározhatjuk a sejten belüli és sejtem kivüli folyadék mennyiségét.

A fenti mérések segítségével nyomon követhetjük a testösszetétel változását. Egy diéta során azt várjuk, hogy ne csak a testsúly csökkenjen, hanem egészségesebb testösszetételt kapjunk, azaz alacsonyabb zsír, nagyobb mennyiségű és jobb minőségű izomzatot kapjunk és a felesleges szövetközti folyadékok kiürüljenek.

Mért paraméterek a BF 511 készülékkel:

  1. Testsúly
  2. Testzsír %
  3. Viscerális (Hasi zsír) szint
  4. Vázizomzat %

Számított paraméterek:

  1. BMI
  2. Testzsír mennyisége kg-ban
  3. Vázizomzat mennyisége kg-ban
  4. Nyugalmi (alapanyagcsere )