Táplálék allergiák, intoleranciák

Az élelmiszerekkel kapcsolatos nemkívánatos reakciók egyik típusa az ételallergia, egy másik típusa az ételintolerancia. Az elkülönítés igen fontos, mivel messzemenő terápiás következményei lehetnek.

A nemkívánatos reakciók lehetnek immunológiai eredetűek, vagy nem immunológiai eredetűek. Az előbbi típusba tartoznak az ételallergiák, melyek IgE típusú immunválaszt váltanak ki. Egy másik típusú az IgG és vagy IgG4 típusú immunválasz. Ezeken kívül vannak kevert, pl. gluténhez kapcsolódó IgG/IgA és allergén specifikus IgE válasz is.

Az ételallergiák jól definiáltak, viszonylag könnyen felismerhetőek, általában azonnali tüneteket okoznak, az enyhétől akár az életveszélyes állapotokig. Ilyen tünetek az étel elfogyasztását követően, vagy már közben is jelentkező torokkaparás, száj, vagy ajakzsibbadás, orrfolyás, tüsszögés, nehézlégzés, arc és ajak duzzanat, életveszélyes esetben gége duzzanat. Ez azonnali orvosi segítséget, vagy akár még egy laikus által is elvégzendő beavatkozást, a gégemetszést igényli. Az allergiás tünetek néhány óra múlva már ritkán jelentkeznek.

Az ételintoleranciák azon típusa, melyek kevert immunmechanizmuson alapulnak, szintén jól körülhatárolhatóak.

Sok vitára ad okot az ételintoleranciák ún. IgG és vagy IgG4 típusú anyagok kimutatására alkalmas vizsgálati eljárások, és az azok alapján tett diétás javaslatok és étel kizárások.

A legtöbb laboratórium és szakember elismeri, hogy az IgG4 megjelenése nem oka az ételintoleranciának, hanem inkább az immunválasz leállítását szolgálják, így az IgG4 vizsgálatokat nem is javasolják elvégezni. A laboratóriumok egy része és a szakemberek egy kisebb csoportja szerint az össz IgG vizsgálat (IgG1, IgG2, IgG3) megnövekedése viszont igenis jellemző lehet azokra az élelmiszerekre, amelyek nemkívánatos immunológiai reakciót okoznak.

Azonban ezek a szakemberek is elismerik azt a tényt, hogy ez esetben is valami korábbi károsodás érte az emésztőrendszert, mint pl. vírus, baktérium, gombás fertőzés, az emésztőenzimek nem megfelelő mennyisége, vagy éppen kívülről bejutott méreg (alkohol, gomba, toxin, élelmiszeradalékok, mint pl. sűrítőanyagok) és az intolerancia a béláteresztőképesség megnövekedése miatt jön létre.

Azon orvosok és táplálkozási szakemberek, akik korábban sok tapasztalatot szereztek IgG/IgG4 ételintolerancia teszt alapján végzett élelmiszer kizárásokkal, gyakran nem tudják megerősíteni a páciens állapotának javulását. A kezdeti javulások után a hosszabb távú eredmények gyakran elmaradnak.

A fenti tapasztalatok alapján panaszok esetén javasolt az ételallergia miatti és esetleg a glutén érzékenységre vizsgálatokat elvégezni és szükség esetén szakorvossal konzultálni, az egyéb nem immun közvetített ételintoleranciák kiderítésére. Ilyenek lehetnek az emésztési zavarok, a vékonybél gyulladásos megbetegedése (SIBO), hisztamin érzékenység, fruktóz-, laktóz-, threalóz intolerancia, ételadalékanyagok.

Az ételintolerancia vizsgálatok által problémásnak ítélt élelmiszereket javasolt néhány hétre kiiktatni a táplálkozásból és figyelni, hogy hoz-e javulást. A tojást, a tejtermékeket, és gyakran a húsokat is intoleranciát okozó anyagnak diagnosztizálnak és emiatt zárják ki az étkezésekből. A tojás és a tejtermékek nagyon sok hasznos tápanyagot tartalmaznak, a hús kiváló fehérje forrás, és sokkal könnyebben emészthető, mint például a diófélék, magok, melyek egyébként is gyakran okai a táplálkozás okozta panaszoknak.